Tietoa laboratoriotimanteista

Mikä on laboratoriotimantti?
Laboratoriotimantit, 'cultured diamond' tai 'man-made diamond', mitä nimeä ikinä haluatkaan käyttää – niin me olemme näiden timanttien ylpeitä edustajia! Vaikka ensimmäiset laboratoriotimantit valmistettiin jo 1950-luvulla, niin ne ovat vasta hiljattain nousseet otsikoihin maailmanlaajuisesti. Laboratoriotimantit saivat paljon huomiota, kun Hollywood-näyttelijä Leonardo Di Caprio investoi suuren summan Diamond Foundry nimiseen laboratoriotimantti startup yritykseen.
Laboratoriotimanteilla ja luonnontimanteilla on sama rakenne ja kemialliset ominaisuudet. Niitä on mahdotonta erottaa toisistaan paljaalla silmällä. Edes gemologi tai kultaseppä ei pysty huomaamaan niiden eroa tarkastelemalla niitä luupin läpi, vaan siihen tarvitaan erityinen ultraviolettivalolaite.

Miten laboratoriotimantit valmistetaan?
Laboratoriotimantit kasvatetaan nimensä mukaisesti laboratoriossa pienistä timantin / hiilenjyvistä ja kasvattamiseen on tällä hetkellä kaksi menetelmää:
HP-HT eli High Pressure – High Temperature -menetelmä, joka jäljittelee luonnontimanttien syntyä valtavassa paineessa ja kuumuudessa.
CVD eli Chemical Vapor Deposition -menetelmässä puolestaan käytetään hyväksi kuumuutta ja kaasuja timanttien muodostamiseen.
Laboratoriotimantit ja eettisyys
Laboratoriotimantit ovat tällä hetkellä ympäristöystävällisin timantti vaihtoehto. Siksi niistä puhutaan usein eettisinä timantteina.
Laboratoriotimanttien valmistuksen ympäristövaikutukset ovat merkittävästi vähäisemmät verrattuna louhittujen timanttien kaivostoimintaan ja sen tuottamaan ympäristön kuormitukseen ja vahingoittumiseen.
Laboratoriotimanttien valmistukseen voidaan käyttää uusiutuvaa energiaa. Niiden valmistus ei myöskään ole linkitetty vakaviin ihmisoikeuskysymyksiin ja konflikteihin, joita timanttikaivostoiminnassa esiintyy (esimerkiksi sisällissodat, lapsityövoima ja poliittiset kysymykset). Laboratoriotimanteille on saatavilla samat kansainväliset luokittelutodistukset kuin luonnosta louhituille timanteille. Lue lisää blogistamme.
